Vitamin Eğitim | Blog

8. Sınıf LGS Denemesi

Ortaöğretimin son senesi olan LGS’ye hazırlık senesinde 8. sınıf öğrencilerinin düzenli olarak deneme sınavlarına katılmaları ve bol bol test çözmeleri gerekir. Öğrencilerin gerçek sınav deneyimi yaşamaları ve hedeflerine yönelik eksiklerini görerek bunları tamamlayabilmeleri açısından deneme sınavları büyük önem taşır.

LGS denemelerine katılmak öğrencilerin farklı soru tiplerine hâkim olmalarını sağlar ve girecekleri merkezî sınavda heyecanlarını ideal seviyede tutmalarına yardımcı olur. Denemelere giren öğrenciler kısıtlı bir zaman diliminde sınavı bitirmek zorunda olduklarından zaman yönetimi konusunda da kendilerini geliştirirler. Öğrenciler, sınava yönelik zaman yönetimini sadece eğitim kurumları tarafından yapılan deneme sınavlarında öğrenmek zorunda değildirler. Kendi başlarına çalışırken de bu konuda pratik yapabilirler. Sahip oldukları basılı ya da dijital deneme sınavlarını çözmeye başlamadan önce bir zamanlayıcı kurarak sınav ortamı oluşturabilirler. Böylece sınavda yer alan derslere yönelik bölümlere ne kadar zaman harcadıklarını görebilir ve eksik oldukları konular üzerine çalışabilirler.

Burada etkili olan nokta deneme sınavına başlamadan önce çevrelerindeki dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmalarıdır. Cep telefonu, bilgisayar, tablet, televizyon vb. teknolojik araçlar ve bu araçların içerdiği sosyal medya uygulamalarından gelen bildirimler öğrenciler için son derece dikkat dağıtıcıdır. Öğrencilerin konsantrasyonlarını bozabilecek her türlü unsurdan kaçınmaları gerekmektedir. Mümkün olabildiğince önlerindeki sınava odaklanmalıdırlar. Odaklanma bozukluğu yaşayan öğrenciler nefes egzersizleri yaparak duygu durumlarını kontrol altına almaya çalışabilir veya uzman kişilerin rehberlik yardımına başvurabilirler. Bazı deneme sınavları Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) yayımladığı ve daha önce Liselere Geçiş Sınavı’nda sorulan sorulardan oluşur. Öğrenciler geçmiş yıllarda LGS’de çıkmış soruları çözerek soru şekillerini inceleyebilir, bu sorulardan yola çıkarak benzer sorular üretebilir ve sınava kolaylıkla hazırlanabilirler. Aynı zamanda Millî Eğitim Bakanlığı LGS’ye girecek olan 8. sınıf öğrencileri için her ay düzenli bir şekilde örnek sorular yayımlamaktadır. Bu sorular kurumun sene içerisinde hazırlamış olduğu soru tiplerini görme açısından da oldukça faydalıdır. Bahsi geçen örnek sorulara bakanlığın kendi internet sitesinden ulaşılabilir. Öğrenciler bu soruları indirip deneme sınavı olarak da çözebilirler.

Deneme sınavlarına katılan öğrenciler sınavlarda yaptıkları doğru-yanlış sayılarını LGS’nin puan hesaplama formülüne uygun bir şekilde hesaplayarak merkezî sınavda alabilecekleri puana en yakın puanı öğrenebilirler. Üstelik aldıkları puanlardan hareketle gerçekleştirilen son LGS’deki varsayımsal yüzdelik dilimlerini de öğrenebilirler. Hesaplama formülünü bilmeyen öğrenciler ise farklı puan hesaplama motorlarını kullanarak puanlarını hesaplayabilirler. Unutmamak gerekir ki bu hesaplama sistemlerinden elde edilen puanlar bilgi amaçlı olup herhangi bir resmî geçerliliği yoktur.