Yurdumuzda çıkarılan diğer madenler açıklanmaktadır. Tuz, kükürt, zımpara taşı ve cıvanın kullanım alanları ve bu madenlerin ülkemizde bulunduğu bölgeler belirtilmektedir.
Yer şekillerinin, doğal kaynakların ve teknolojik gelişmelerin insan yaşamına ve ekonomik faaliyetlere etkileri, insanların ihtiyaçlarının üretime etkisi, devletin yatırımların teşvikinde etkisi üzerine düşündüren ve tartışma ortamı yaratan bir soru sorulmaktadır.
İnsanların yaşamlarını sürdürebilmek için çeşitli ekonomik faaliyetlerde bulundukları, bu faaliyetlerin yaşadıkları bölgeye göre farklılık gösterdiği belirtilmektedir.
Tarımın, ülkemizin ekonomisine katkısı vurgulanmaktadır. Cumhuriyet Döneminde ülkemizin tarım olanaklarını arttırmak için yapılan çalışmalar belirtilmektedir. Ülkemizde tarımın gelişmesi için yapılan çalışmaların en önemlisi olan Güneydoğu Anadolu Projesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulanabile...
Tarımın, ülkemizin ekonomisine katkısı vurgulanmaktadır. Cumhuriyet Döneminde ülkemizin tarım olanaklarını arttırmak için yapılan çalışmalar belirtilmektedir. Ülkemizde tarımın gelişmesi için yapılan çalışmaların en önemlisi olan Güneydoğu Anadolu Projesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulanabile...
Ülkemizdeki gıda fabrikaları ve bulunduğu bölgeler belirtilmektedir. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde tarım ürünlerinin besin sanayisinde işlenmesi amacıyla çeşitli fabrikaların kurulduğu ve bu fabrikaların bulunduğu bölgelerin isimleri verilmektedir.
Tahıllardan buğday, arpa, mısır, pirinç; baklagillerden, mercimek ve nohut bitkilerinin ülkemizin çeşitli bölgelerinde, farklı iklim şartlarında yetiştirildiği vurgulanmaktadır. Buğday, arpa, mısır ve pirincin yetişme alanları ve üretiminin yapıldığı yerler belirtilmektedir.
Sanayi bitkilerinin tanımı yapılarak pamuk, tütün ve şeker pancarının yetişme alanları ve üretiminin yapıldığı yerler belirtilmektedir. Ayrıca şeker pancarı atığı olan küspenin hayvan yemi olarak kullanıldığı vurgulanmaktadır.
Çay, ayçiçeği ve zeytinin yetişme alanları, üretiminin yapıldığı yerler ve kullanım alanları belirtilmektedir. Yurdumuzun, zeytin üretiminde Dünya'da üçüncü sırada olduğu vurgulanmaktadır.
Ülkemizde iklim şartlarına uygun olarak çok çeşitli meyve ve sebzelerin yetiştirilebildiği vurgulanmaktadır. Ülkemizde yetiştirilebilen meyve ve sebzelerin yetiştirildiği yerler belirtilmektedir.
Madenin tanımı ve ülkemizdeki maden yatakları belirtilmektedir. Maden çıkarma işlemi için gerekli özellikler açıklanmaktadır. Ülkemizde demir, bakır, krom, boksit, bor mineralleri ve tuz yataklarının bulunduğu vurgulanmaktadır. Maden çıkarma işleminin yapılabilmesi için imkânların elverişli olmaması...
Kromun özellikleri, kullanım alanları, yurdumuzda krom yataklarının bulunduğu bölgeler verilmektedir. Ülkemizin, Dünya krom pazarında önemli bir yere sahip olduğu vurgulanmaktadır.
Kolay işlenebilen bir maden ve iletken olması nedeniyle bakırın kullanım alanının geniş olduğu vurgulanmaktadır. Yurdumuzda bakır yataklarının bulunduğu bölgeler ve bakırın kullanım alanları belirtilmektedir.
Bor minerallerinin kullanım alanları ve ülkemizdeki bor yatakları anlatılmaktadır. Ülkemizin dünya bor mineralleri rezervindeki büyük payından bahsedilmektedir.
Demirin demir çelik sanayinin hammaddesi olduğu ve pek çok sanayi ürünlerinin üretiminde kullanıldığı vurgulanmaktadır. Yurdumuzda demir yataklarının bulunduğu bölgeler ve demirin kullanım alanları belirtilmektedir.
Ülkemizdeki petrol kaynaklarının durumu ve petrolün işlenmesi anlatılmaktadır. Petrolün önemli bir enerji kaynağı olduğu belirtilerek ülkemizde petrol yataklarının bulunduğu bölgeler belirtilmektedir. Ülkemizde çıkarılan petrolün, ihtiyacımızın çok az bir kısmını karşıladığı bu nedenle petrol ihtiya...
Doğal gaz kullanımının gittikçe yaygınlaştığı ve avantajları belirtilmektedir. Ülkemizde doğal gaz yataklarının az olması nedeniyle doğal gaz ihtiyacımızın büyük bir bölümünün yurt dışından sağlandığı vurgulanmaktadır.
Yurdumuzda çıkarılan diğer madenler açıklanmaktadır. Tuz, kükürt, zımpara taşı ve cıvanın kullanım alanları ve bu madenlerin ülkemizde bulunduğu bölgeler belirtilmektedir.
Yurdumuzda küçükbaş hayvanlardan en çok koyun beslendiği ve koyunun beslendiği bölgeler belirtilmektedir. Çeşitli bölgelerimizde farklı keçi türlerinin de yetiştirildiği vurgulanmaktadır.
Yurdumuzun üç tarafının denizlerle çevrili olması dolayısıyla balıkçılık bakımından üretim potansiyelinin yüksek olduğu vurgulanmaktadır. Ülkemizin balıkçılıkta önde gelen ülkelerden geride olmasının sebepleri belirtilmektedir. Türkiye'de balıkçılığın yapıldığı yerler anlatılmaktadır.
Ormanın tanımı yapılmaktadır. Ülkemizin, orman bakımından zengin olan ülkelerin çok gerisinde olmasının sebepleri belirtilmektedir. Ormanların faydaları anlatılmaktadır.
Yurdumuzda ormanların coğrafi bölgelere göre dağılımının düzenli olmadığı belirtilmektedir. Fazla yağış alan bölgelerimizin orman bakımından zengin olduğu vurgulanmaktadır. İç bölgelerimizin kuraklık nedeniyle orman bakımından fakir olduğu belirtilmektedir.
Ormanları korumanın ve geliştirmenin önemi vurgulanmaktadır. Ormanları korumak için yapılması gerekenler anlatılmaktadır. Orman yangınlarının orman alanlarının yok olmasına sebep olduğu, bu nedenle orman yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanmaktadır.
Yurdumuzda makine sanayisinde üretim yapan tesislerden ve bu tesislerde üretilen ürünlerden bahsedilmektedir. Ülkemizde otomotiv sanayisinin de gelişmiş olduğu vurgulanmaktadır.
Ülkemizde dokumacılık sanayisinin gelişmiş olduğu; bunun yanında, diğer sanayi kollarından seramik, cam, orman ürünleri sanayisinin de bulunduğu vurgulanmaktadır.
Suyun önemli bir enerji kaynağı olduğu vurgulanmaktadır. Ülkemizde bu kaynaktan yararlanarak elektrik enerjisi üreten çok sayıda baraj ve hidroelektrik santral bulunduğu anlatılmaktadır. Ülkemizdeki hidroelelektrik santralleri ve bu santrallerin bulunduğu yerler belirtilmektedir.
Ülkemizdeki bir diğer enerji türü olan jeotermal enerjinin kullanım alanları vurgulanmaktadır. Jeotermal enerjinin elde edilmesi ve ülkemizde bulunan sıcak su kaynakları hakkında bilgi verilmektedir. Isınma ve sıcak su ihtiyacı için jeotermal enerjiden yararlanıldığı belirtilmektedir.
Doğal güzellikler ve tarihî eserler gibi ülkemizdeki turizm olanaklarına örnekler verilmektedir. Ayrıca gelişen turizmin millî gelire önemli katkıda bulunduğu anlatılmaktadır.
İletişimin tanımı yapılarak yaygın kullanılan iletişim araçlarına örnekler verilmektedir. Ayrıca ülkemizin, uydu teknolojisini kullanarak diğer ülkelere radyo ve televizyon yayınları yaptığı vurgulanmaktadır.